Στην εποχή που ευδοκιμούν οι αριθμοί και οι άνθρωποι περνούν στο περιθώριο

Πολλοί ίσως δεν θα γνωρίζετε, ότι μια από τις κοινωνικές ομάδες που πλήττεται έντονα, λόγω της εφαρμογής του περίφημου πλέον μνημονίου, είναι δυστυχώς τα ΑμεΑ. Δεν εξαιρέθηκαν ούτε από τις περικοπές των μισθών στον δημόσιο τομέα, όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους, αλλά σιγά – σιγά, αρχίζουν να χάνουν ακόμη και κεκτημένα «προνόμια», κοινωνικού – προνοιακού χαρακτήρα, που η πολιτεία τους παρείχε και είχαν κερδηθεί με σκληρούς αγώνες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περικοπή της έκπτωσης που δικαιούνται, στο ύψος του 50%, στην τιμή ενός εισιτηρίου στα μέσα μαζικής μεταφοράς και πιο συγκεκριμένα στον Ο. Σ. Ε.

Ένα άτομο, με οποιαδήποτε αναπηρία, πόσο μάλλον με μια εξ’ ολοκλήρου αναπηρία, έχει όπως όλοι το δικαίωμα να κινείται ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς. Μια τέτοια παροχή, όπως το μειωμένο εισιτήριο, του έδινε μέχρι σήμερα την δυνατότητα, να συνοδεύεται από κάποιον για να τον διευκολύνει σε πιθανά εμπόδια που θα συναντήσει στον δρόμο του.

Όλοι γνωρίζουμε τα χρόνια και μεγάλα ελλείμματα των δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς. Τον τελευταίο καιρό, γίνεται μεγάλη κουβέντα για τον Ο. Σ. Ε. και την επικείμενη ιδιωτικοποίησή του. Πιστεύω πάντως, ότι η εξυγίανση του προαναφερθέντος οργανισμού, δεν είναι απαραίτητο να ξεκινήσει με το να αναγκάζεις έναν άνθρωπο με αναπηρία να πληρώνει διπλάσιο εισιτήριο. Έχω την εντύπωση, ότι θα μπορούσε η ελληνική πολιτεία να προβεί σε ένα τόσο σκληρό μέτρο στις δύσκολες εποχές που ζούμε, μόνο στην περίπτωση που οι παροχές του δημόσιου σιδηροδρόμου, θα ήταν τέτοιες, που ο ανάπηρος να μην είχε ανάγκη την βοήθεια συνοδού.

Τέλος, πολύς κόσμος δεν γνωρίζει, ότι η ελληνική πολιτεία πλέον, προτιμά να ακρωτηριάζει κάποιον που πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη παρά να του χορηγήσει ένα ζευγάρι ειδικά παπούτσια διότι στην εποχή του μνημονίου, προτιμούμε ένα ανάπηρο ανάμεσά μας ακόμα, παρά έναν υγιή άνθρωπο. Αυτές δεν είναι δικές μου υποθέσεις. Αυτό λέει η απάντηση του Ι. Κ. Α. σε επιστολή που απέστειλε στους συλλόγους αναπήρων της χώρας, που απευθύνθηκαν για να παραπονεθούν επί τούτου. Πιο συγκεκριμένα, η διοίκηση του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας με επιστολή που κοινοποιήθηκε στις 08-10-2010 λέει τα εξής: Η Έκτακτη Ειδική Επιτροπή της Διοίκησης, δεν ενέταξε στα είδη του άρθρου 28 του Κανονισμού Ασθένειας ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τα θεραπευτικά υποδήματα διαβήτη, εφόσον μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι με τη χρήση τους, δεν αποφεύγεται ο ακρωτηριασμός του ποδιού, απλά καθυστερεί για ένα με δύο χρόνια και το αναμενόμενο όφελος θα είναι μικρότερο από το προβλεπόμενο κόστος. Επομένως, το συγκεκριμένο είδος δεν χορηγείται από το ίδρυμα.

Έχουμε την δύναμη να σταματήσουμε παρόμοιου είδους απάνθρωπες πρακτικές, μόνο και μόνο για την ευδοκίμηση των αριθμών και των στατιστικών στοιχείων …

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου