ΟΤΑ, Νέες Τεχνολογίες και ΑμεΑ

Η χρήση των νέων τεχνολογιών, έφερε επαναστατικές αλλαγές τις τελευταίες δεκαετίες. Μεγαλύτερα όμως και πολλαπλά, ήταν τα οφέλη, όχι μόνο για τους ανθρώπους που η φύση τους χάρισε την δυνατότητα να μπορούν να ζουν και να κινούνται χωρίς προβλήματα πρόσβασης οπουδήποτε θελήσουν αλλά κυρίως, ωφελημένη όλης αυτής της ειρηνικής επανάστασης από την άνθηση των νέων τεχνολογιών, υπήρξε και η ευαίσθητη κοινωνική ομάδα των ΑμεΑ.

Η χρήση του διαδικτύου και πολλών άλλων εφαρμογών, έδωσε την δυνατότητα, σε οποιονδήποτε αντιμετωπίζει μια αναπηρία, με την κατάλληλη χρήση όλων αυτών των επιτευγμάτων, ν’ ανοίξει ένα παράθυρο στον κόσμο και να διεκδικεί επί ίσοις όροις, το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, στην επαγγελματική και κοινωνική καταξίωση καθώς και το δικαίωμα να διασκεδάσει, να μορφωθεί, να ψυχαγωγείται και να ενημερώνεται, όπως ο καθένας το επιθυμεί.

Οι εξελίξεις αυτές, στην χώρα μας, όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, έφτασαν δυστυχώς με πολλή μεγάλη καθυστέρηση. Παρ’ όλα αυτά, η δίψα για ένταξη των αναπήρων της χώρας μας, σε όλο αυτό το ειρηνικό πανηγύρι, τις περισσότερες φορές με την αρωγή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, οδήγησαν τα πράγματα σήμερα, οι ανάπηροι να απαιτούμε να μην μένουμε πίσω και να μην χάνουμε ούτε ένα από τα βήματα – άλματα στον χώρο των νέων τεχνολογιών.

Στις εξελίξεις αυτές, κυρίαρχο ρόλο κατά την άποψή μου οφείλει και πρέπει να παίξει, η τοπική αυτοδιοίκηση. Οφείλει ο κάθε νέος δήμαρχο, ο κάθε νέος περιφερειάρχης, να δώσει την δυνατότητα και την ευκαιρία, να μεριμνήσει αν θέλετε, ώστε η ευαίσθητη αυτή ομάδα, με όχημα τις νέες τεχνολογίες, να ενταχτεί και να γίνει ενεργό μέρος του κοινωνικού ιστού ενός δήμου, μιας περιφέρειας έτσι ώστε αργότερα να έχουμε και την αξίωση να απαιτούμε από την κεντρική πολιτική σκηνή να παρεμβαίνει καταλυτικά για την επίλυση θεμάτων που υπερβαίνουν τις δυνατότητες των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.

Είναι χαρακτηριστικό δε, ότι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, νέο νόμο που “αναγκάζει” τις εταιρείες τεχνολογίας να κάνουν πιο προσβάσιμα και εύχρηστα τα προϊόντα τους για κωφούς και τυφλούς υπέγραψε την Παρασκευή (8/10) ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, οι εταιρείες καλούνται να βελτιώσουν τα λογισμικά των smartphones και τις ρυθμίσεις των ακουστικών μερών των τηλεοπτικών προγραμμάτων, αλλά και να βελτιώσουν τη συμβατότητα μεταξύ των ακουστικών ενισχύσεων με τις υπηρεσίες διαδικτυακής τηλεφωνίας.

Ο νόμος αυτός θα κάνει πιο εύκολη τη ζωή αυτών που είναι κωφοί, τυφλοί ή ζουν με πρόβλημα όρασης. Θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πράγματα που εμείς τα θεωρούμε δεδομένα: Από το να αλλάζουμε κανάλια στην τηλεόραση μέχρι να στέλνουμε ένα email μέσω smartphone” σχολίασε ο Ομπάμα μετά την υπογραφή.

Δίνει νέα πνοή στους Αμερικανούς με Αναπηρία, οι οποίοι πλέον μπορούν να εκμεταλλευτούν προς όφελος τους την τεχνολογία”, πρόσθεσε.

Ο νέος νόμος έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από οργανώσεις των Ατόμων με Αναπηρία.

Ο Μαρκ Ρίτσερτ, πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Τυφλών τόνισε ότι ο νόμος αυτός θα κάνει πιο παραγωγικούς τους ανθρώπους με Αναπηρία, οι οποίοι θα μπορούν να ανταποκρίνονται πιο εύκολα στις καθημερινές ανάγκες, ενώ θα συμμετέχουν πλέον ενεργά στην κοινωνία και τον πολιτισμό.

Πρόκειται για ένα νέο μέτρο όπου 36 εκατομμύρια κωφοί και άνθρωποι με ακουστικά προβλήματα θα μπορέσουν να συμμετέχουν πλέον ενεργά στην διαδικτυακή εποχή” είπε ο Μπόμπι Σκόγκινς της Ένωσης Κωφών Αμερικής.

Κλείνοντας, έχω να πω, ότι για να φτάσουμε κι εμείς σε ένα τόσο υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών στα ΑμεΑ, έχουμε να κάνουμε πάρα πολλά βήματα. Οφείλουμε όμως όλοι να μην αδιαφορήσουμε για το ζήτημα της τεχνολογίας. Οφείλουμε ο καθένας, από τον δήμο του, από την περιφέρειά του, να γνωστοποιεί το δικαίωμα μας στην ελεύθερη πρόσβαση παντού και όσοι εκλεγούν να το εντάξουν στην ατζέντα των προτεραιοτήτων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου