Τα προβλήματα του Πειραιά δεν περιμένουν!

Τα πολλά «θα» των δημάρχων και νομαρχιακών συμβούλων για τον Πειραιά έχουν οδηγήσει την πόλη και τα προάστιά της στο χείλος μιας απερίγραπτης κατάστασης: σκουπίδια σχηματίζουν βουνό σε ορισμένες περιοχές και μάλιστα στο κέντρο της πόλης του Πειραιά, όπου βρίσκεται και το Πανεπιστήμιο. Τη δυσάρεστη εικόνα συμπληρώνουν περιθωριακοί που αναγκάζονται να μένουν κάτω από γέφυρες μαζί με τρωκτικά! Κι όλα αυτά, στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας από το οποίο διέρχονται ετησίως πολλές χιλιάδες ξένοι επισκέπτες.

Το κυκλοφοριακό δεν είναι απλώς πρόβλημα, είναι ΤΟ πρόβλημα όχι μόνο στον Πειραιά, αλλά και σε άλλες περιοχές γύρω απ’ αυτόν. Κάτι ακούστηκε για ποδηλατοδρόμους, ούτε όμως αυτά συζητήθηκαν ποτέ σοβαρά ως τώρα. Το σημαντικότερο: ο Πειραιάς έχει αφεθεί στο έλεός του, δίχως κανένα έργο ανάπτυξης ή – έστω – ανάπλασης της πόλης. Οι δρόμοι γύρω από το λιμάνι φτιάχτηκαν εξ αφορμής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 κι έκτοτε καμία επιδιόρθωση ή περαιτέρω φροντίδα δεν έχει λάβει χώρα. Ο βασικός πεζόδρομος του Πασαλιμανίου, ο οποίος μάλιστα προσφάτως έχει πλακοστρωθεί, μοιάζει απλά παρατημένος. Αθλητικοί χώροι, είτε δεν υπάρχουν, είτε έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Σπασμένες μπασκέτες, γήπεδα ασυντήρητα (στον Αχινό, στο ΣΕΦ και αλλού, τα γήπεδα είναι σαν να μην υπάρχουν). Κι όλα αυτά όταν δήμαρχοι και νομάρχες υπηρετούσαν κάποτε τον αθλητικό χώρο…!

Αλλά και σε βασικές υπηρεσίες που εξυπηρετούν τους πολίτες, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Το ΟΚΑΝΑ στην πόλη του Πειραιά αποτελεί μεγάλο πρόβλημα, κυρίως λόγω της δεδομένης δυσκολίας του προσωπικού να κατορθώσει να αντιμετωπίσει τα περιστατικά που χρήζουν βοήθεια τόσο με λιγοστά εφόδια, όσο και σε μια περιοχή που προκαλεί πλείστες δυσχέρειες, αφού οι κάτοικοι, δικαίως, διαμαρτύρονται λόγω των περιστατικών βίας που επισυμβαίνουν στην εν λόγω περιοχή, με πιο πρόσφατη τη δολοφονία εξαρτημένου ατόμου από ένα άλλο. Μεγάλη ταλαιπωρία επίσης υφίστανται οι πολίτες στις συναλλαγές τους με το Υποθηκοφυλακείο του Πειραιά, αφού οι καταχωρίσεις, οι μετεγγραφές και οι πράξεις μοιάζουν… χαώδεις.

Και η ντροπή συνεχίζεται… Επιχωμάτωση των τειχών επέφερε και «επιχειρηματικά πνεύματα» που ανέπτυξαν δραστηριότητες πάνω στα… ένδοξα αρχαία τείχη! Καφετέριες και εστιατόρια σκεπάζουν πλέον τον άθλο του Κόνωνος και του Θεμιστοκλή. Το δε Χερσαίο Βόρειο Τείχος του Θεμιστοκλή, επί της οδού Κόδρου, είναι απλώς σκουπιδότοπος, ενώ κατά μήκος των πλευρών του τείχους λειτουργούν επίσης «επιχειρηματικές δραστηριότητες» φαγητού και ποτών. Η απουσία αρχαιολογικού ενιαίου χώρου έχει καταστήσει τις δυο βασικές πύλες (Αστικός Πυλών και Διαμέσου Πύλη) αναξιοποίητες και το γενικότερο κομμάτι των Αρχαίων Τειχών παρατημένο, αφημένο κι άχρηστο.

Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, τέτοιες συνθήκες δεν επιτρέπονται! Τα πράγματα χρειάζεται να αλλάξουν τώρα! Διαφορετικά, οι γειτονίες στις οποίες κατοικούμε θα παραμείνουν επικίνδυνες, απάνθρωπες και ντροπιαστικές!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου