Δημοσιογραφία ώρα μηδέν

Αφορμή για να γράψω αυτές τις γραμμές, στάθηκε το γεγονός της φραστικής επίθεσης σ’ έναν εκπρόσωπο του ελληνικού κοινοβουλίου, από δύο προβεβλημένους τηλεοπτικούς αστέρες της … δημοσιογραφίας. Πιο συγκεκριμμένα, στο χθεσινό δελτίο ειδήσεων του MEGA CHANNEL, ο βουλευτής Ηλείας και τομεάρχης δικαιοσύνης της Ν. Δ. κ. Κώστας Τζαβάρας,  δέχτηκε φραστική επίθεση με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς από τους παρουσιαστές του δελτίου κ. κ. Τρέμη και Πρετεντέρη. Την αντίδραση και συμπεριφορά αυτή των παρουσιαστών, προκάλεσε η άποψη του κ. Τζαβάρα ότι όλοι θα πρέπει να είμαστε γενικότερα πιο προσεκτικοί, όταν απευθυνόμαστε δημόσια σ’ αυτές τις δύσκολες εποχές.

Όλοι αντιλαμβανόμαστε, ότι η συγκεκριμμένη επίθεση εκ μέρους των λειτουργών της ενημέρωσης, κάθε άλλο παρά αθώα ήταν. Κατά καιρούς όλοι έχουμε ακούσει ότι ο χώρος της δημοσιογραφίας, έχει πάψει να επιτελεί τον ρόλο του σωστά. Δυστυχώς, η πληροφόρηση στις μέρες μας, από ένα μέσον σαν την τηλεόραση, έχει χάσει πάρα πολύ την αξία του. Δεν είναι τυχαίο, ότι το τηλεοπτικό προϊόν, δεν πουλάει. Τα πάντα, για την επιβίωση σ’ έναν τόσο σκληρά ανταγωνιστικό χώρο θυσιάζονται στον βωμό των συμφερόντων και της εξυπηρέτησης σκοπιμοτήτων.

Η αντικειμενικότητα της παρεχόμενης πληροφόρησης που μας προσφέρεται κατά την άποψή μου από την τηλεόραση, τίθεται υπο αμφισβήτηση. Κάνοντας ένα άλμα και επεκτείνοντας αυτή μου την σκέψη, θα πρόσθετα, ότι για την δεινή κατάσταση που έχει περιέλθει η πατρίδα μας σήμερα, οι δημοσιογράφοι δεν είναι άμοιροι ευθυνών. Πιστεύω, ότι έχουν από μόνοι τους χάσει το δικαίωμα προ πολλού, να δείχνουν με το δάχτυλο τους κατά την γνώμη τους και κρίση, υπεύθυνους για την όλη κατάσταση. Έχουν κι αυτοί, ένα τεράστιο μερίδιο ευθύνης και στρουθοκαμηλίζοντας, δεν βοηθάνε ως προς την κατεύθυνση της εξόδου από την γενικευμένη κρίση αξιών που διέπει την κοινωνία μας.

Από πότε άνθρωποι ενός υψηλού βιοτικού επιπέδου, όπως οι προαναφερθέντες δημοσιογράφοι, που ζουν αποκομμένοι από τον μέσο Έλληνα πολίτη, έχουν άποψη από τις δυσκολίες και τις αγωνίες που περνάει η ελληνική κοινωνία, όταν ζούνε εντελώς αποκομμένοι από αυτήν. Αμφιβάλλω πραγματικά, αν επι παραδείγματι η κα Τρέμη, γνωρίζει τι γίνεται στην ελληνική ύπαιθρο που μέρα με την μέρα ρημάζει, η τι γίνεται ας πούμε στις περισσότερες φτωχογειτονιές της πρωτεύουσας, για να έχει το δικαίωμα να κρίνει σε ποιους θα ρίξουν τις πέτρες που κρατάνε στα χέρια τους οι στρατιές των ανέργων και όλων όσων βλέπουν τα παιδιά τους να ξενιτεύονται και πάλι με μοναδικό τους εφόδιο την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Κλείνοντας, δεν θα’ θελα να δώσω την εντύπωση ότι οι πολιιτικοί είναι αθώοι και λευκές περιστερές. Έχουν κι αυτοί αναμφισβήτητα μεγάλες και σοβαρές ευθύνες για την σημερινή κατρακύλα. Αυτό όμως, δεν νομιμοποιεί κανέναν, να τους διαπομπεύει και να τους απαξιώνει δημοσίως, προσβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο, τον θεσμό που αντιπροσωπεύουν. Ας μην παραγνωρίζουμε το γεγονός, ότι για να είναι κάποιος μέλος του εθνικού κοινοβουλίου, δεν ξύπνησε μια ωραία πρωϊα και μας φορτώθηκε με το έτσι θέλω. Κάποιοι πολίτες τον εξέλεξαν και του δώσανε αυτό το δικαίωμα. Προσβάλλοντάς τους έτσι ελαφρά την καρδεία, προσβάλλεις ταυτόχρονα και απαξιώνεις όλους αυτούς τους πολίτες που τον εξέλεξαν.

Συνιστώ ψυχραιμία και σύνεση από όλους λοιπόν γιατί με κραυγές και επικοινωνιακά τερτίπια για χάρη της τηλεθέασης, κανείς δεν μπορεί να βγει κερδισμένος και ο φαύλος κύκλος θα κινείται αενάως…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου