Προπαγάνδα η συνειδητή επιλογή;

Έχω ξαναγράψει για την κατάντια της ελληνικής τηλεόρασης από αυτό εδώ το βήμα. Η οικονομική συγκυρία, διάφορα συμφέροντα καθώς επίσης και σκοπιμότητα εκ μέρους διαφόρων εμπλεκομένων στο σύστημα των media, την έχουν οδηγήσει, εκτός απ’ την προβολή κακής ποιότητας προγραμμάτων, την τελευταία σεζόν, να προβάλλουν και να μας σερβίρουν ένα τηλεοπτικό προϊόν, που πρέπει δίχως δεύτερη σκέψη να μας προβληματίσει.
Για να γίνω πιο σαφής, θα πάρω λίγο τα πράγματα απ’ την αρχή κάνοντας μια μικρή αναδρομή στο κοντινό παρελθόν. Πριν μερικά χρόνια, που και πάλι πολύς λόγος γινόταν για την χαμηλή ποιότητα της ελληνικής τηλεόρασης, κύριο χαρακτηριστικό της ήταν η προβολή από κάθε κανάλι, τουλάχιστον ενός σίριαλ – σαπουνόπερας, κατά κύριο λόγο λατινοαμερικάνικης προέλευσης, που όλα, με ελάχιστες εξαιρέσεις, έκαναν πολύ καλά νούμερα τηλεθέασης και μερικά μάλιστα, καθήλωναν το ελληνικό κοινό

. Κύριο χαρακτηριστικό αυτής τους της επιτυχίας, ήταν η μεταγλώτισση, κάτι που σημαίνει, ότι μπορούσαν να την παρακολουθήσουν άνθρωποι όλων των ηλικιών. Σίγουρα όλοι, ανάμεσά τους κι εγώ δεν το κρύβω, είχαμε τουλάχιστον μια τέτοιου είδους αγαπημένη σειρά. Η επιλογή αυτή των καναλιών, έχω την αίσθηση περισσότερο παρά την γνώση, ήταν συνειδητή, προφανώς, λόγω του χαμηλού κόστους απόκτησης των πνευματικών δικαιωμάτων προβολής και εκμετάλλευσης, του εν λόγω τηλεοπτικού προϊόντος.

Όλα αυτά τα θύμισα απλώς, για να επεκτείνω και να αντιπαραβάλλω, τα τηλεοπτικά δρώμενα του παρελθόντος, με τα όσα όλοι διαπιστώνουμε να συμβαίνουν σήμερα, στην ελληνική τηλεοπτική πραγματικότητα. Φέτος λοιπόν, διαπιστώνουμε με θλίψη, ότι οι λατινοαμερικάνικες προαναφερθείσες σειρές, έχουν αντικατασταθεί, από σειρές, προερχόμενες από την τηλεοπτική αγορά, της γειτονικής Τουρκίας. Δεν ξέρω που μπορεί να οφείλεται αυτό το φαινόμενο. Δεν μπορώ να φανταστώ γιατί κάθε κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας, πρέπει, δεν βρίσκω άλλη λέξη να πω, να μας σερβίρει μια τουρκική παραγωγή και μάλιστα σε καθημερινή βάση. Δεν μ’ αρέσουν οι θεωρίες συνομωσίας αν και έχουν την γοητεία τους, θα πρέπει να θυμίσω όμως στον αναγνώστη, ότι οι παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου δεν έχουν σταματήσει, οι πολεμικές κορβέτες της γειτονικής χώρας κάνουν κρουαζιέρες στα ελληνικά νησιά, τώρα τελευταία μάλιστα ανακάλυψαν την ομορφιά και γοητεία των Κυκλάδων, καθώς επίσης κι ότι δεν έχει αρθεί από τους αγαπημένους μας γείτονες το περίφημο κάζους μπέλι.

Όλα αυτά, κάθε άλλο, παρά δημιουργούν ένα κλίμα που θα μπορούσες να το χαρακτηρίσεις φιλικό το λιγότερο, ώστε να μπορέσει να δικαιολογηθεί, η απεριόριστη αυτή προσέγγιση εκ μέρους μας των γειτόνων, δια μέσου της προσφιλούς αυτής οδού, των τηλεοπτικών δεκτών δηλαδή του μέσου Έλληνα τηλεθεατή.

Επίσης, δεν περνάει απαρατήρητο εκ μέρους μας, το γράψιμο της ιστορίας της ελληνικής επανάστασης του ’21, ξανά απ’ την αρχή, με την μορφή τηλεοπτικής υπερπαραγωγής. Κάτι τέτοιο μόνο σε σκέψεις και προβληματισμό μπορούν να σε οδηγήσουν. Για να μην ανοίξω κι άλλο το φάσμα των σκέψεών μου, προσθέτοντας στο όλο σκηνικό και τα σενάρια που δίνουν και παίρνουν κάνοντας λόγο για συνεκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της περιοχής του Αιγαίου πελάγους.

Κλείνοντας, θέλω να τονίσω, ότι δεν είμαι αντίθετος στην ελληνοτουρκική προσέγγιση. Πιστεύω όμως, ότι μια τέτοια προσέγγιση, την συγκεκριμμένη χρονική συγκυρία, με όλη αυτή την κατάσταση που επικρατεί στην πατρίδα μας, σε καμμία περίπτωση, δεν μπορεί να είναι προς όφελος μας. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι μόνο εμείς να κάνουμε βήματα καλής πίστης, πρέπει επιτέλους και οι γείτονες να κάνουν κάποια … άλματα για να μπορέσουμε να συμπορευτούμε στο μονοπάτι της αρμονικής συμβίωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου