Social media και οικονομική κρίση

Οι εποχές έχουν αλλάξει δραματικά. Όχι μόνο έχουν αλλάξει τα δεδομένα που έχουν να κάνουν με την οικονομική ζωή του τόπου, έχουν αλλάξει γενικότερα. Ένας τομέας που έχει επηρεαστεί άμμεσα λόγο της εντεινόμενης πάντως οικονομικής κατάστασης στην πατρίδα μας, είναι αυτός των διαπροσωπικών σχέσεων.

Πιο συγκεκριμμένα, η μελαγχολία και η εσωστρέφεια, τείνουν να εξελιχτούν στα κύρια χαρακτηριστικά, μιας ολόκληρης γενιάς.

Η έλλειψη οράματος από τους ταγούς όλων των επιπέδων στην πατρίδα μας, πολιτικούς, οικονομικούς και πνευματικούς, προμηνύουν ένα πολύ ζοφερό και αβέβαιο μέλλον..
Παρ’ όλα αυτά τα αρνητικά δεδομένα, επειδή ο άνθρωπος είναι ζώο κοινωνικό, πολύ δε περισσότερο για μας τους Έλληνες, η κοινωνικοποίηση και η εξωστρέφεια, είναι  εντυπωμένα χαρακτηριστικά του γενετικού μας κώδικα, έχω την αίσθηση ότι θα μας δοθεί σύντομα η ευκαιρία, κοιτώντας μέσα μας, να ξαναβρούμε τον εαυτό μας και να γίνουμε και πάλι αυτοί που ήμασταν, πέρα από τις όποιες οικονομικές δυσχέρειες.

Αφορμή για να ξεδιπλώσω τις παραπάνω σκέψεις, στάθηκε μια πρόσφατη έρευνα που υπέπεσε στην αντίληψή μου και έχει να κάνει με την ραγδαία αύξηση που παρατηρείται, στην χρήση των social media, από τους συμπατριώτες μας.

Σύμφωνα λοιπόν με τα τελευταία στοιχεία από την έρευνα Web ID της Focus Bari που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, το 36% των Ελλήνων (ηλικίας 13-70 ετών) χρησιμοποιεί σήμερα κάποια από τις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. Facebook, Twitter, κ.λπ.) με το ποσοστό αυτό να είναι αυξημένο κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τα στοιχεία της αντίστοιχης έρευνας του περασμένου Σεπτεμβρίου. Το ποσοστό είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με το Μάρτιο του 2009, οπότε και ήταν μόλις στο 14%.

Με μια πρώτη ανάγνωση, θα μπορούσε κανείς να πει, ότι αυτά τα στοιχεία, είναι αποτέλεσμα της ολοένα και πιο εντεινόμενης οικονομικής δυσπραγίας, που μας οδηγούν στην ανεύρεση εναλλακτικών τρόπων επικοινωνίας με τους συνανθρώπους μας. Ίσως, η άποψη αυτή δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα. Πολλοί επίσης θα πούνε ότι είναι απλά σημεία των καιρών αυτή η συμπεριφορά. Χωρίς δεύτερη σκέψη κι αυτή η άποψη πλησιάζει την πραγματικότητα. Εγώ όμως, προσπαθώ και πιστεύω ότι αυτό είναι και πιο αισιόδοξο, να διαβάσω και λίγο πίσω απ’ αυτές τις γραμμές. Πιστεύω λοιπόν, ότι αυτή η στροφή μας προς την χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, πρώτα απ’ όλα, μας κρατάει ενεργοποιημένα θα μπορούσαμε να πούμε, τα αντανακλαστικά μας. Κρατάνε δηλαδή ζωντανά ακόμα το ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπό μας καθώς επίσης και κρατάνε μακρυά μας, την απάθεια για το τι συμβαίνει γύρω μας, στοιχείο επικύνδυνο για την κοινωνική μας συνοχή. Ένα δεύτερο στοιχείο, σαφώς δευτερεύουσας σημασίας, εξίσου όμως ευχάριστο και προοδευτικό κατά βάση, είναι ότι η χρήση των social media, προϋποθέτει ένα ικανοποιητικό επίπεδο, στην χρήση των νέων τεχνολογιών. Ολοένα και περισσότεροι συμπατριώτες μας, απορρίπτουν τον τεχνολογικό αναλφαβητισμό.

Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω, ότι είμαι υπέρμαχος της άμμεσης επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων. Σε κάθε περίπτωση όμως, δεν απορρίπτω, την με μέτρο επαφή μας μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της χρήσης των νέων τεχνολογιών.

Τέλος, ας μην παραβλέπουμε και το γεγονός, ότι οι νέες τεχνολογίες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έδωσαν την ευκαιρία και σε ανθρώπους ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, να βγούνε από το περιθώριο και να ενταχτούν ισότιμα σ’ έναν κόσμο που δεν κάνει διακρίσεις και δεν σε αποκλείει, επειδή είσαι ανάπηρος, άσχημος η τέλοςσπάντων έχεις μια ιδιαιτερότητα που η εικόνα σου, κάνει τα βλέμματα των άλλων να … αλλάζουν δρόμο απ’ το δικό σου, για να μην συναντηθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου