Το κάνει ή δεν το κάνει;

Υπήρχε πριν αρκετά χρόνια στην ελληνική τηλεόραση, ένα τηλεπαιχνίδι, ο Θεός να το κάνει, μια σαχλαμάρα τέλοσπάντων για να περνάει η ώρα μας, με παρουσιαστή αν θυμάμαι καλά, τον Α. Μικρούτσικο. Στο συγκεκριμμένο τηλεπαιχνίδι, ο διαγωνιζόμενος, παρακολουθούσε ένα βίντεο, στο οποίο βίντεο, κάποιος άνθρωπος προσπαθούσε να κάνει κάτι. Σε κάποια στιγμή, το βίντεο πάγωνε. Ο παίχτης τότε, σύμφωνα με τους κανόνες του παιχνιδιού, έπρεπε να μαντέψει τι θα συμβεί, όταν το βίντεο ξεπάγωνε…

Σας τα γράφω όλα αυτά, διότι ήταν το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό, ύστερα από το νέο επεισόδιο στο σίριαλ που παρακολουθούμε τους τελευταίους μήνες, με θέμα την ακυβερνησία του τόπου. Το νέο ζητούμενο αυτή την φορά, ήταν η με συνταγματική κατοχύρωση η όχι, διαφόρων οικονομικών μεγεθών, όπως το χρέος της χώρας για παράδειγμα. Άλλα ο Ραγκούσης, άλλα ο Πεταλωτής, άλλα ο Καστανίδης, άλλα ο Παπακωνσταντίνου και μέσα σ’ όλα ο Παπανδρέου αρρώστησε, για να μην πάει σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που είχε οριστεί χθες στη βουλή, με θέμα όχι και τόσο σημαντικό για την ελληνική κοινωνία, το μεταναστευτικό.
Θα κατανοήσουν επιτέλους σ’ αυτό το σκορποχώρι, ότι ο λαός τους εξέλεξε για να κυβερνούν και να ορίζουν τις τύχες αυτού του τόπου; Τόσο δύσκολο είναι επιτέλους, να καταλάβουν ότι δεν παίζουμε μπάλα στην αλάνα, που λογικό είναι να πλακωνόμαστε για το ποιος θα κάτσει τέρμα η το ποιος θα πάρει στην ομάδα του τον … καλό; Θα μου πείτε είναι όντως δύσκολο, διότι αν ήταν εύκολο δεν θα πάθαιναν σύγχυση στο μυαλό τους σε τέτοιο βαθμό όπως ο Πάγκαλος, που μια διαμαρτυρία φοιτητών την παρομοίασε με τρομοκρατική επίθεση!

Θα μου πείτε ότι όλα αυτά λογικά συμβαίνουν και η σύγχυση είναι αναπόφευκτη στο μυαλό των κυβερνώντων. Είναι λογικό, διότι μόλις ενάμιση χρόνο μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, οι έρευνες της κοινής γνώμης, που τις περισσότερες φορές λένε και καταγράφουν σκληρές αλήθειες, είναι αμείλικτες για την κυβέρνηση. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, από τελεί η τελευταία δημοσκόπηση χρονικά που είδε το φως της δημοσιότητας, την Κυριακή που μας πέρασε, για λογαριασμό της εφημερίδας REAL NEWS, από την εταιρεία MRB. Στην εν λόγω δημοσκόπηση, θέλω να σταθώ, σε κάποια ευρήματα, που για μένα είναι πολύ πιο σημαντικά από εκείνα της πρόθεσης ψήφου ας πούμε, για να περιγράψουν την κατάσταση στην ελληνική κοινωνία, καθώς επίσης και για να περιγράψουν πως βλέπουν οι πολίτες, το μέλλον τους καθώς επίσης και το πολιτικό σύστημα γενικότερα.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της έρευνας,  το 66,9% των ερωτηθέντων εκτιμά πως ο Πρωθυπουργός παραπλάνησε την χώρα και συνειδητά την οδήγησε στο ΔΝΤ. Το 64,7% επιθυμούσε μια αμιγώς ευρωπαϊκή λύση και χαρακτηρίζει την κυβέρνηση εκτεθειμένη. Οι 7 στους 10 έχουν την χειρότερη άποψη για την Τρόικα και το 50% πιστεύει ότι η εικόνα της Ε.Ε. είναι χειρότερη από αυτή που προσδοκούσαν.Η απογοήτευση είναι διάχυτη πλέον σε όλους τους πολίτες οι οποίοι δεν ελπίζουν σε κάτι καλύτερο ούτε την επόμενη χρονιά. Σε ποσοστό 64,4% των ερωτηθέντων πιστεύουν πως τα οικονομικά τους θα χειροτερέψουν όπως και η οικονομική κατάσταση της χώρας.

Μ’ αυτά τα δεδομένα λοιπόν, βρίσκω απόλυτα λογική την σύγχυση και την εικόνα ενός περιφερειακού θιάσου της δεκαετίας του 40’, που παρουσιάζει η κυβέρνηση. Κακώς βέβαια την παρουσιάζω με θίασο περασμένων δεκαετιών, γιατί πολύ απλά αδικώ τον θίασο που στις δύσκολες τότε εποχές, πρόσφερε λίγη χαρά στον κόσμο τα μεταπολεμικά χρόνια και από μαρτυρίες που έχουμε, τουλάχιστον, οι θίασοι αυτοί, προσπαθούσαν για κάτι καλύτερο από αυτό που στην πραγματικότητα μπορούσαν να δώσουν.

Σε τελική όμως ανάλυση, δεν θέλω και δεν μπορώ, να μαντεύω όπως στο προαναφερθέν τηλεπαιχνίδι, το τι σκέφτεται να πράξει ο πρωθυπουργός της χώρας και οι υπουργοί του. Δεν αντέχω, όχι μόνο εγώ αλλά και η κοινωνία ολόκληρη, να παρακολουθούμε έναν καπετάνιο και το πλήρωμά του σε πανικό, να μην ξέρει πως θα βγάλει το καράβι απ’ την ρότα που το οδηγεί κατ’ ευθείαν πάνω στα βράχια. Αν σκοπεύουν να σοβαρευτούν και να αποδεχτούν την ευθύνη της ιστορικότητας του ρόλου τους καλώς. Σε διαφορετική περίπτωση, στην δημοκρατία, δεν υπάρχουν αδιέξοδα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου