Ξυπνήστε, δίπλα μας αυτοκτονούν...

Δύο δημοσιεύματα που υπέπεσαν στην αντίληψή μου, την Παρασκευή που μας πέρασε, ένα της εφημερίδας « ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» και ένα της ηλεκτρονικής έκδοσης, της εφημερίδας « ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», εμένα προσωπικά, ομολογώ, με σόκαραν. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τον τελευταίο καιρό καταγράφεται σημαντική αύξηση αυτοκτονιών στο σύνολο της χώρας, η οποία σχετίζεται με την οικονομική κρίση. Αυτό αποτυπώνεται μεταξύ άλλων στην ανάλυση των τηλεφωνημάτων της γραμμής παρέμβασης για την αυτοκτονία (1018) της ΜΚΟ «Κλίμακα». Συγκεκριμένα, τους πρώτους πέντε μήνες του 2011 η γραμμή δέχθηκε περίπου 2.500 κλήσεις απεγνωσμένων ατόμων ή συγγενών τους, οι οποίοι προσπαθούσαν να βρουν στήριξη. Η αύξηση είναι ραγδαία, καθώς 2.500 ήταν οι αντίστοιχες κλήσεις για όλο το 2010.

Όπως εφηγούν οι ειδικοί, η ηλικιακή ομάδα που πλήττεται ιδιαίτερα και καταφεύγει στο να επιλέξει τον θάνατο, μην αντέχοντας της συνέπειες της κρίσης, είναι οι άντρες από 35 – 50 ετών. Η εξήγηση αυτού του φαινομένου, έχει τις ρίζες της, στην κατάθλιψη που τους οδηγεί, είτε η έλλειψη εργασίας, είτε οι καταστροφικές συνέπειες, της φθίνουσας οικονομίας. Ένας άντρας στην χώρα μας, έχει αποδεχθεί, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ότι είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος, για να εξασφαλίσει στην οικογένειά του, τα προς το ζην. Όταν δεν τα καταφέρνει, νιώθει υπεύθυνος γι’ αυτό και επιλέγει το απονενοημένο διάβημα της αυτοκτονίας.

Ακόμα πιο τρομακτικά είναι τα συμπεράσματα όμως και για τις αυτοκτονίες στην χώρα μας, σε ακόμα μικρότερες ηλικίες. Σε καθημερινό «πονοκέφαλο» έχουν εξελιχτεί για τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος οι υποθέσεις νεαρών ατόμων που σχεδιάζουν να βάλουν τέλος στη ζωή τους και το ανακοινώνουν μέσω του διαδικτύου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι αρχές επεμβαίνουν άμεσα, βρίσκουν τα ηλεκτρονικά «ίχνη» και στέλνουν ψυχολόγους για να στηρίξουν το παιδί και την οικογένεια του.

«Παλαιότερα είχαμε μία υπόθεση απόπειρας αυτοκτονίας το χρόνο, στη συνέχεια το εξάμηνο και μετά το μήνα. Πλέον, ανάλογες υποθέσεις φτάνουν σχεδόν καθημερινά στα γραφεία μας. Καταγράφουμε περίπου 20 - 25 περιπτώσεις απόπειρας αυτοκτονίας το μήνα από νεαρούς που το ανακοινώνουν μέσω του internet», ανέφερε ο προϊστάμενος του Τμήματος Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Ασφάλειας Αττικής, Μανόλης Σφακιανάκης, μιλώντας πρόσφατα σε μαθητές ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων στην ανατολική Θεσσαλονίκη με θέμα το διαδίκτυο και τους κινδύνους του.

Δεν θα πρέπει να παραγνωρίσουμε το γεγονός, ότι στην περίπτωση των νεαρών ατόμων, είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο, ο εθισμός τους στο διαδίκτυο, να τους έχει κάνει μέρος ενός ευρύτερου προβλήματος, η μιας κακόγουστης μόδας που έχει κάνει την εμφάνισή της. Σε κάθε περίπτωση όμως, έχω την αίσθηση, ότι στην χώρα μας, η περίπτωση δεν αποτελεί εξαίρεση του γενικότερου κανόνα. Δυστυχώς, τα τελευταία δύο χρόνια, η ελληνική κοινωνία έχει αλλάξει ριζικά, προς το χειρότερο. Αιτία αυτής της δραματικής αλλαγής της κοινωνίας μας, αποτελεί, η επι τριών δεκαετιών κακή άσκηση πολιτικής, οικονομικής κυρίως, που οδήγησαν την χώρα μας και την κοινωνία της, στην λαιμητόμο, της περίφημης τρόϊκας.

Το απόλυτο δε θέατρο του παραλόγου, το ζούμε από την σημερινή κυβέρνηση, που προώθησε την ένταξη της χώρας μας στον συγκεκριμένο μηχανισμό οικονομικής στήριξης. Πίστευε, λάθος όπως εκ των πραγμάτων αποδείχτηκε, ότι θα έλυνε το πρόβλημα με την κίνηση αυτή. Η συνταγή αυτή όμως, αν και υποστηριζόταν από πολλούς ότι ήταν η καλύτερη, είχε δυστυχώς, λάθος φάρμακα. Το κακό όμως επίσης είναι, ότι το λάθος αυτό, κανείς δεν το διορθώνει. Αντιθέτως, το συνεχίζει με μεγαλύτερη μάλιστα ένταση. Καμία προοπτική και καμία διέξοδος, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Κανένας, δεν ενδιαφέρεται να λύσει προβλήματα, αλλά όπως όλα δείχνουν, πρώτο μέλημά τους, είναι η ευημερία των αριθμών και όχι των ανθρώπων. Οι περισσότεροι, δείχνουν αποκομμένοι από την κοινωνία και τα πραγματικά της προβλήματα. Μας έχουν οδηγήσει στην αγανάκτιση και στην μελαγχολία. Αν δεν αλλάξει η ρότα άμμεσα και δραστικά, αν δεν φανεί στον ορίζοντα προοπτική και όραμα, λυπάμαι που θα το πω ωμά, θα μαζεύουμε κουφάρια ανθρώπων απ’ τα δέντρα, όπως του 29χρονου νεαρού, που πρόσφατα βρέθηκε να έχει αυτοκτονήσει μ’ αυτό τον  τρόπο, στο κέντρο της Αθήνας, σ’ ένα παρκάκι…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου