Ο έρωτας στα χρόνια της τρόϊκας!

Ο έρωτας  είναι, που την εχθρότητα μας αφαιρεί, με οικειότητα μας πλημμυρίζει, αυτός ορίζει να κάνουμε μεταξύ μας όλες τις παρόμοιες συγκεντρώσεις και πρωτοστάτης βαδίζει στα πανηγύρια, τα χοροστάσια, τις τελετές. Εξασφαλίζει μειλιχιότητα, αγριότητα εξαφανίζει. Δώρα  χαρίζει της ευμενείας, δώρα αρνείται της δυσμένειας. Στοργικός, μαλακός. Των σοφών το θέαμα, των θεών το καύχημα. Ζηλευτός στους αμέτοχους, θησαυρός για τους κατόχους. Της Απολαύσεως, της Ανέσεως, της Ευμάρειας, των Θέλγητρων, της Λαχτάρας. Του Πόθου πατέρας. Αγρυπνεί  για τους καλούς. Αδιαφορεί για τους κακούς. Σε κάθε κόπο, σε κάθε φόβο, σε κάθε πόθο, σε κάθε λόγο βοηθός, πολεμιστής, συμμαχητής και σωτήρας τέλειος. Όλων μαζί των θεών και ανθρώπων στόλισμα. Οδηγητής πανέμορφος, πανίσχυρος. Αυτόν ν' ακολουθεί χρεώστη ο κάθε άνθρωπος μ' αρμονικά υμνολογήματα, να ενώνει τη φωνή του στο τραγούδι του, που τραγουδά, και των θεών και των ανθρώπων όλα τα στήθη σαγηνεύει. - ΠΛΑΤΩΝΑΣ (Συμπόσιο)

Με φιλοσοφική διάσταση απόψε βράδυ… Άλλωστε είναι ο μοναδικός τρόπος στις μέρες μας αυτός, να επιχειρείς ταξίδια με το μυαλό σου μακρινά και τολμηρά. Στο απόσπασμα που παραθέτω, ο μεγάλος φιλόσοφος, μας δείχνει με τον δικό του μοναδικό τρόπο, την αξία του έρωτα στην ζωή μας. Ποιανού έρωτα όμως είναι η αλήθεια; Του έρωτα για μια ανθρώπινη οντότητα ή τον έρωτα για κάτι γενικότερο όπως η ζωή ας πούμε…

Ο έρωτας για την ανθρώπινη οντότητα στις μέρες μας, έχω την άποψη, ότι είναι ένα μετρήσιμο μέγεθος! Μην βιάζεστε πονηρούληδες να σκεφτείτε κάτι πρόστυχο! Αν πάρουμε για παράδειγμα ένα ζευγάρι με τριάντα χρόνια γάμου στην πλάτη, τι σημαίνει έρωτας γι’ αυτούς; Η απάντηση είναι απλή… Ένα γεμάτο χρήματα πορτοφόλι για τα ψώνια του Σαββατοκύριακου…! Εκεί να δεις πόσο ερωτευμένη αισθάνεται η κυρία για τον αγαπημένο της αντρούλη!

Αν κατέβουμε λίγο ηλικιακά, πάμε να δούμε τι σημαίνει έρωτας για τους σημερινούς τριαντάρηδες. Η ανάγνωση εδώ, είναι διττή. Για τον σημερινό τριαντάρη, ο έρωτας είναι το μέσο για να οδηγηθεί στην πλήρη ολοκλήρωση ως οντότητα. Σε αντίθεση με την σημερινή τριαντάρα, ο έρωτας, είναι το μέσο εκείνο, που θα την κάνει μάνα! Όταν για την σημερινή τριαντάρα, έρθει το πλήρωμα του χρόνου, κατά την άποψή της είναι τα τριάντα της, κυνηγάει μανιωδώς το σεξ που τον έχει ταυτίσει με τον έρωτα. Πλήρως απελευθερωμένη, φοβάται πως αν δεν συλλάβει γρήγορα, ο χρόνος, της επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις. Ρυτίδες, μοναξιά, εγκατάλειψη και γενικότερα, φοβάται ότι θα καταντήσει σαν την κακιά μάγισσα του παραμυθιού. Κορίτσια έλεος! Κυνήγι για συλλήψεις, κάνουν μόνο οι… αστυνομικοί!

Πάμε και πιο… χαμηλά ακόμα! Τι σημαίνει για τους εικοσάρηδες ο έρωτας; Καλά, αυτοί έχουν μπερδέψει το κατούρημα με το σεξ! Έρωτας και σεξ, είναι το ίδιο πράγμα και χωρίς προφυλακτικό, εννοείται, με την δικαιολογία της οικονομικής κρίσης πλέον! Έρωτας σ’ αυτή την ηλικία, με την ευρύτερη έννοια του όρου, δεν υφίσταται. Έχει την μορφή της Αντζελίνα Τζολί και του Μπράντ Πητ! Φάτσες με σπυριά, περιττά κιλά και ανυπαρξία ζελέ στο μαλλί, είναι καταδικαστικά για τον έρωτα σ’ αυτή την ηλικία.

Παραβλέψαμε επίτηδες, την ηλικιακή ομάδα άνω των εξήντα. Κάθε κρίση για την ηλικιακή αυτή κατηγορία, στερείται αντικειμενικότητας. Αυτό διότι σ’ αυτό το ηλικιακό target group, ο έρωτας μιλάει με την βοήθεια της επιστήμης όπου υπάρχουν χρήματα με την πετσοκομμένη σύνταξη για το περιβόητο μπλε χάπι! Εκτός κι αν λέγεσαι Σίλβιο και η εταιρεία παρασκευής του συγκεκριμένου βοηθήματος, είναι χρυσός χορηγός σου!

Που καταλήγουμε λοιπόν; Μιλώντας σοβαρά, επιτέλους, αυτό που σίγουρα μπορούμε να πούμε, είναι ότι ο έρωτας, ο πραγματικός έρωτας, δεν μπαίνει σε καλούπια και κανόνες. Είναι η ιδανική εκείνη κατάσταση, που ο μεγάλος φιλόσοφος Πλάτωνας, περιγράφει παραπάνω. Ερωτευμένος, μπορείς να είσαι όχι μόνο με ένα άλλο ανθρώπινο πλάσμα. Ερωτευμένος, μπορεί να είναι κάποιος και με ύψιστα ιδανικά, όπως αυτό της ζωής. Η ζωή για έναν άντρα που πατάει γερά στα πόδια του και τα έχει βρει με τον εαυτό του για παράδειγμα, είναι η πιο όμορφη, η πιο προκλητική, η πιο σούπερ γκόμενα που θα μπορούσε να είχε. Όταν είσαι ερωτευμένος λοιπόν με την ζωή, θέλεις να ζεις μαζί της, την κάθε σου στιγμή. Να ξυπνάς το χάραμα και να την καλωσορίζεις όταν εκείνη ξυπνήσει στην ανατολική πλευρά του ορίζοντα και σου στείλει το πρώτο της χαμόγελο. Θέλεις να την μυρίζεις συνέχεια, εισπνέοντας την το πρωί στο γρασίδι το νοτισμένο απ’ τα υγρά του βραδινού ύπνου της. Θέλεις να την γεύεσαι, να την ρουφάς ως το μεδούλι. Να την ζεις σ’ ένα χαμόγελο που τυχαία θα αντικρίσεις, σ’ ένα φιλί που θα κλέψεις, σε μια αγκαλιά που θα φωλιάσεις.

Αυτά είχα να σας πω… Για να σας πω την αλήθεια, δεν είμαι γνώστης επί του θέματος… Ξέρω όμως, ότι είμαι πολύ ερωτευμένος… με την ζωή! Και στα δικά σας…! Αν δεν το ρίξετε λίγο στην τρελή, θα σας καβαλήσουν οι έχοντες την τύχη της πατρίδας μας στα χέρια τους. Γι’ αυτό, ερωτευτείτε. Είναι το μοναδικό μέσο διαφυγής, απ’ τα αδιέξοδα που άλλοι φορτώνουν στις πλάτες μας. Αντισταθείτε…!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου