Η φωνή στην έρημο, ακούστηκε…

Κάποτε ο μεγάλος Έλληνας συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης είχε πει πως, το να φωνάζεις στην έρημο δεν είναι τόσο μάταιο, διότι ίσως, κάποιος ν’ ακούσει την φωνή σου.
Με ανάρτησή στο προσωπικό μου ιστολόγιο από τις 13 Ιανουαρίου 2012 και με τίτλο «αθέατη τρομοκρατία», εξέφρασα την δυσφορία μου για τις πρακτικές – εισπρακτικές, με τις οποίες μία εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, αντιμετωπίζει τους πελάτες της.
http://naoumis-nikos.blogspot.com/2012/01/blog-post_13.html
Πιο συγκεκριμένα, εξέφρασα τις απορίες μου σχετικά με το νομικό πλαίσιο που καλύπτει τους καταναλωτές σ’ αυτή την χώρα, για το ποιος εξουσιοδότησε μια τέτοια, ιδιωτική εταιρεία, να γίνει εισπράκτορας φόρων του κράτους κ.τ.λ. …
Μέχρι τότε, δεν είχε υποπέσει στην αντίληψή μου κάποια αντίστοιχη διαμαρτυρία, ανάλογη με την δική μου. Έτσι, πήρα το ρίσκο, ξέροντας την βασιμότητα των όσων κατήγγειλα και, τα εξέθεσα στον δημόσιο διάλογο για προβληματισμό, το βίωμά μου. Ύστερα από ένα διάστημα δέκα ημερών, ήρθε στην επιφάνεια, το θέμα της ανάκλησης των αδειών, δύο τέτοιων εταιρειών, με προεκτάσεις που τις υποπτευόμουνα αλλά, δεν φανταζόμουνα το μέγεθός τους. Δεν ξαφνιάστηκα καθόλου. Με την συμπεριφορά τους και την αντιμετώπιση που είχε η οικογένειά μου κι εγώ, μια τέτοια εξέλιξη, την θεωρήσαμε αναμενόμενη.
Απαλλαγμένος πλέον από το βάρος της ευθύνης συκοφάντησης κάποιου δημοσίως καθώς η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της και οι αρχές έχουν επιληφθεί του θέματος, μπορώ πλέον να σας ενημερώσω, ότι η απορίες μου αφορούσαν μία από τις δύο εταιρείες, για τις οποίες τις δύο τελευταίες μέρες βγήκαν στο φως της δημοσιότητας σημεία και τέρατα, την HELLAS POWER.
Πιο συγκεκριμένα, η ΔΕΗ, ανακάλεσε τις άδειες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας τόσο από την προαναφερθείσα εταιρεία, όσο κι από μία επιπλέον. Οι λόγοι διάφοροι… Άλλοι συνηθισμένοι και άλλοι ασυνήθιστοι και σκοτεινοί.
Αναλυτικότερα, οι δύο εταιρίες (ENERGA και HELLAS POWER) έχουν μεταβιβασθεί σε νέο κοινό ιδιοκτήτη, τον όμιλο Worldwide Energy Limited οι λογαριασμοί του οποίου έχουν δεσμευτεί από την αρχή για την καταπολέμηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις αποφάσεις για την καταγγελία των συμβάσεων των δύο εταιρειών, ο ΔΕΣΜΗΕ επικαλείται:
 

Για την Hellas Power (νυν «Νέα Εφαρμογή») ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 44.000.000 ευρώ οι οποίες ρυθμίστηκαν το Δεκέμβριο με πρακτικό συμβιβασμού των δύο πλευρών χωρίς όμως η εταιρία να καταβάλει τις δόσεις που προβλέπονταν. Αναφέρει ακόμη ο ΔΕΣΜΗΕ ότι η εταιρία έκανε τον Ιανουάριο μεγάλες εξαγωγές ενέργειας από την Ελλάδα, με κίνδυνο να αυξηθούν κατά πολύ οι υποχρεώσεις της προς τον Διαχειριστή αφού τα έσοδα από τις εξαγωγές θα εισπράττονταν εκτός Ελλάδος. Ο ΔΕΣΜΗΕ επικαλείται επίσης τη δέσμευση των λογαριασμών της εταιρίας από την Αρχή Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.
Για την Energa ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 40.000.000 ευρώ και τη δέσμευση, επίσης, των λογαριασμών της. Ο ΔΕΣΜΗΕ απέρριψε επίσης το αίτημα της εταιρίας «Κέντωρ» που εμφανίσθηκε ως διάδοχος της Energa, να εγγραφεί στο μητρώο προμηθευτών.
Σημειώνεται ότι εκτός από τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, υφίστανται και οι τρέχουσες οι οποίες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από το ΔΕΣΜΗΕ αυξάνονταν με ρυθμό 750.000 ευρώ την ημέρα για κάθε μία από τις δύο εταιρείες ενώ η ΔΕΗ διεκδικεί από αυτές άλλα 67 εκατ. Ευρώ.
Επιπρόσθετα, στο στόχαστρο της Εισαγγελίας τίθενται οι δύο εταιρίες-πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος ύστερα από πόρισμα της Αρχής για το «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος», σύμφωνα με το οποίο μεγάλο ποσό από το τίμημα που εισέπρατταν από τους καταναλωτές αντί να αποδοθεί στον Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) έφευγε από τη χώρα.
Κλείνοντας, ελπίζω και εύχομαι, οι καταναλωτές που είχαν την ατυχία να ηλεκτροδοτούνται από τις παραπάνω εταιρείες, να μην αντιμετωπίσουν επιπλέον προβλήματα και η μετάβασή τους είτε στο δίκτυο της ΔΕΗ, είτε αλλού, να γίνει ομαλά, με σεβασμό κι αξιοπρέπεια τις δύσκολες τούτες ώρες που η κοινωνία μας βιώνει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου