Σφαίρες στην καρδιά της Χρυσής Αυγής

Ύστερα από το τραγικό δίχως δεύτερη σκέψη συμβάν της δολοφονίας των δύο νεαρών οπαδών της Χρυσής Αυγής, διάφορα ερωτηματικά κατακλύζουν το μυαλό μου και, το μυαλό όλων μας η των περισσότερων υγιώς σκεπτόμενων συμπολιτών μας υποθέτω.
Τι οπλίζει το χέρι κάποιου και χωρίς προφανή κίνητρα αφαιρεί μια ανθρώπινη ζωή;
Είναι οι δολοφονίες των δύο νεαρών αντίποινα στην δολοφονία του Παύλου Φύσσα;
Τι ακολουθεί αλήθεια μετά από αυτό το θλιβερό  περιστατικό;
Άνοιξε βεντέτα η ακόμα πιο σκληρά ένας φαύλος κύκλος αίματος;
Πως αλήθεια θα σταματήσει αυτό το θλιβερό σκηνικό που δεν τιμά την χώρα μας και την δημοκρατία της;
Η λίστα των ερωτημάτων δεν τελειώνει και λίγο ως πολύ, διάφοροι… ειδήμονες – αναλυτές – αστέρες των τηλεπαραθύρων, επιχειρούν να δώσουν απαντήσεις αμφίβολης αξίας. Κι αυτό διότι, όλοι νοήμονες άνθρωποι είμαστε και φαντάζομαι μπορούμε να απαντήσουμε στοιχειωδώς βάσει των παραστάσεων που έχουμε από την ζωή ο καθένας, την κουλτούρα και την παιδεία που έχουμε αποκτήσει.
Εκείνο που προσωπικά εμένα με απασχολεί, είναι κατά πόσο η Χρυσή Αυγή, που τόσο ξαφνικά μπήκε στη ζωή μας κι η δράση της αποτέλεσε ένα δελεαστικό προϊόν για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, θα συνεχίσει να επηρεάζει το πολιτικό σκηνικό του τόπου, ύστερα από τα όσα συνέβησαν.
Το ερώτημα αυτό προέκυψε από τον τρόπο που διάφορα προβεβλημένα στελέχη της Χρυσής Αυγής, έβγαιναν στις κάμερες για να δηλώσουν τα σχετικά με τα τελευταία δραματικά γεγονότα. Μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα που λέει κι ο ποιητής… Φοβόσουν να τους αναγνωρίσεις… Που είναι εκείνος ο τσαμπουκάς, η μαγκιά, το ειρωνικό ύφος και βλέμμα, οι αργκό εκφράσεις του πεζοδρομίου, η έλλειψη σεβασμού προς τους συνομιλητές τους. Αντιθέτως, βλέπεις πια ανθρώπους χαμένους στον δικό τους κόσμο με το μυαλό να είναι κάπου αλλού. Φοβισμένοι κι ευάλωτοι. Χωρίς ίχνος έπαρσης κι αλαζονείας…
Αυτή ήταν λοιπόν η Χρυσή Αυγή; Ένα μάτσο παλληκαράδες που ξαφνικά τους έφυγε η μαγκιά; Ένα τόσο τραγικό συμβάν τους έκανε να κλειστούν στο καβούκι τους; Ειλικρινά δεν γνωρίζω ποια είναι η απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα. Εκείνο που είναι πάντως προφανές, είναι πως οι περισσότεροι από αυτούς, είναι απλά, θρασύδειλοι! Αποδεικνύουν πέρα από κάθε αμφιβολία, πως παίρνουν δύναμη από τον θυμό της μάζας, του όχλου. Με το πρώτο φύσημα του ανέμου, όταν όλοι γύρω τους σκόρπισαν κι έμειναν μόνοι στο ξέφωτο, αποκάλυψαν τον γυμνό από κάθε άποψη χαρακτήρα τους.
Εκτιμώ ότι η Χρυσή Αυγή σίγουρα ύστερα από όλα αυτά, με τη μισή κοινοβουλευτική της ομάδα καθ’ οδόν για της φυλακής τα σίδερα, με τα στελέχη της να δείχνουν χαμένα, έχει κόψει την φρενήρη πορεία που οι δημοσκοπήσεις τουλάχιστον παρουσίαζαν.
Από την άλλη πλευρά θεωρώ πως είναι και μια χρυσή ευκαιρία για τη Χρυσή Αυγή να επανακάμψει στα φώτα της δημοσιότητας, ποντάροντας στον οίκτο της κοινής γνώμης. Αν κρίνω από τον τρόπο που κινούνται τα τελευταία εικοσιτετράωρα και την εκμετάλλευση των θανάτων των παιδιών, δεν σκοπεύουν να την αφήσουν να πάει χαμένη.
Όμως, το φαινόμενο Χρυσή Αυγή ως μία νοοτροπία ζωής, γιατί πολιτικό φαινόμενο σίγουρα δεν είναι, έχει ριζώσει για τα καλά στην ασθμαίνουσα ψυχή της ελληνικής κοινωνίας. Τα φαινόμενα τύπου Χρυσής Αυγής, θα εκριζωθούν μόνο όταν ο Έλληνας αποκτήσει πραγματική πολιτική κουλτούρα, αξιόλογη παιδεία και καλλιέργεια.
Επειδή όμως κάτι τέτοιο χρειάζεται χρόνο, η μόνη ελπίδα να εξαλειφθούν τέτοιου είδους φαινόμενα είναι η επιστροφή της κοινωνίας μας σ’ ένα ανεκτό τουλάχιστον επίπεδο διαβίωσης, με τα πόδια μας να βρίσκονται ως εκεί που φτάνει το πάπλωμα μας. Όταν δηλαδή η ανεργία μειωθεί και  δεν υφίσταται ανάγκη επιτήρησης των δανειστών ή τέλος πάντων όταν συμφιλιωθούμε με την πραγματικότητα, ίσως επιστρέψουμε και πάλι σε μια δημοκρατία που εγκληματικές οργανώσεις που μεταμορφώνονται σε πολιτικά μορφώματα δεν θα έχουν θέση, διότι η κοινωνία από μόνη της θα τα αποβάλλει

- See more at: http://www.frognews.gr/component/k2/item/9208-sfaires-stin-kardia-tis-xrysis-avgis#sthash.yr4hbhP4.dpuf