Η πίσω όψη της Τρόικα

Η εικόνα που παρουσίασε το κοινοτικό έντυπο EU Observer για τα στελέχη της Τρόικα (σκάνδαλα, εργολαβίες και κρυφές αναθέσεις σε εταιρείες χρηματοοικονομικών συμβούλων κ.ο.κ.) δείχνει ότι το πρόβλημα της Ευρώπης είναι ξεκάθαρα πολιτικό. Και εξηγούμαι:

Κάθε σώφρων άνθρωπος αντιλαμβάνεται πως μια χούφτα τεχνοκρατών μπορεί να δώσει συμβουλές, να προτείνει, να σχεδιάσει πλάνο ενεργειών αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εφαρμόσει πολιτικά τα όσα προτείνει! Στην περίπτωση, όμως της Ε.Ε. συνέβη ακριβώς αυτό: δόθηκε απίστευτη υπερεξουσία σε τεχνοκράτες, οι οποίοι, εκ των πραγμάτων, δε θα μπορούσαν να αποφύγουν τον πειρασμό να εξασφαλίσουν το μεγαλύτερο κέρδος γι’ αυτούς και τους ευνοούμενούς τους. Η υπερεξουσία τους αυτή έφτασε σε σημείο να ασκείται – αδιάφορο αν γινόταν αυτό με την άδεια των πολιτικών τους προϊσταμένων ή όχι – εκβιασμός στην κυβέρνηση για την αποδοχή ή όχι των μέτρων που προτείνονταν!


Τα μισά και μόνο αν αληθεύουν απ’ αυτά που κατά καιρούς ακούγονται, η Τρόικα ευθύνεται όχι μόνο για την τραγική κοινωνική κατάσταση της χώρας μας, αλλά και για την αστάθεια σε πολιτικό επίπεδο που μοιραία φέρνει η πολιτική της κοινωνικής κατάρρευσης.

Για ακόμα μία φορά η Ελλάδα, αλλά και η Ευρώπη ολόκληρη, βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Όχι μόνο εξαιτίας των πολιτικών της ταγών (έχουν αυτοί τη δική τους ευθύνη), αλλά εξαιτίας των λανθασμένων επιλογών τους να υποκύπτουν τόσο εύκολα σε ανθρώπους, η εξουσία των οποίων αμφισβητείται και ηθικώς και πολιτικώς.

Στην πολιτική, οι αποφάσεις και οι επιλογές καθορίζουν όχι μόνο αυτόν που τις παίρνει (άντε και την οικογένειά τους και το στενό τους περιβάλλον), αλλά και το μέλλον ενός ολόκληρου λαού. Στην περίπτωση, μάλιστα της ΕΕ, οι αποφάσεις αφορούν ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο!

Η ιστορία δεν θα σπεύσει να καταδικάσει την Τρόικα και τα στελέχη της για όσα μύρια συμβαίνουν. Αυτούς, πιθανότατα, ούτε που θα τους αναφέρει ποτέ. Αντίθετα, θα είναι επιτιμητική και θα καταδικάσει τους ευρωπαίους πολιτικούς που βιάστηκαν να υιοθετήσουν ως θέσφατα τα όσα άνθρωποι, όπως τα στελέχη της Τρόικα, σπεύδουν να προτείνουν και να… συμβουλέψουν.

Κι επειδή έρχονται Ευρωεκλογές, παρόμοια καταδίκη μπορεί να υπάρξει και σε πολιτικό επίπεδο στο άμεσο μέλλον. Η δαμόκλεια σπάθη μιας πραγματικά ασταθούς πολιτικής κατάστασης στην Ευρωζώνη βρίσκεται πάνω από τα κεφάλια των Ευρωπαίων ταγών.

Ας το σκεφτούν καλά αυτό, στο χρόνο που απομένει ως τις εκλογές…